Helsinki ja Turku opiskelijakaupunkeina

Opiskelijablogi: Helsinki ja Turku opiskelijakaupunkeina

Share

Helsinki

Hain oikeustieteelliseen silloin, kun käytössä ei vielä ollut yhteisvalintajärjestelmää, vaan oikeustieteellisistä tiedekunnista oli valittava yksi, johon haluaa hakea. Olin aina asunut Espoossa, joten tuntui luontevalta hakea Helsinkiin opiskelemaan. Useimmat kavereistani tekivät myös niin. Lisäksi perheeni ja suurin osa sukulaisista asuivat pääkaupunkiseudulla. Toisaalta taas ajatus Helsinkiä pienemmälle paikkakunnalle muuttamisesta tuntui itselleni vieraalta.

Helsinki opiskelijakaupunkina sopii henkilölle, joka nauttii elämästä isossa kaupungissa. Pääkaupungista löytyy lähes kaikkea, mitä vain kuvitella saattaa. Oikeustieteellisen tiedekunnan Porthania-rakennus sijaitsee aivan Helsingin keskustassa. Samassa rakennuksessa on myös muun muassa suuri ja moderni yliopiston opiskelijoille tarkoitettu kirjasto sekä opiskelijaravintola. Viereisestä rakennuksesta löytyy lisäksi upouusi opiskelijoiden kuntosali. Yliopiston keskeisen sijainnin vuoksi kaikki keskustan palvelut ovat vain kävelymatkan päässä. Lisäksi joukkoliikenteen kulkuyhteydet ovat erinomaiset.

Opiskelijaelämä Helsingissä on hyvin vilkasta. Kaupungissa on useita eri yliopistoja ja muita oppilaitoksia, jotka järjestävät runsaasti opiskelijatoimintaa, kuten erilaisia tapahtumia ja juhlia. Yöelämää kaupungista löytyy käytännössä viikon jokaisena päivänä ja myös osa ruokakaupoista -ja paikoista on auki vuorokauden ympäri. Myös harrastusmahdollisuudet ovat Helsingissä loistavat. Kaupungista löytyy esimerkiksi urheiluseuroja ja urheilupaikkoja jokaiseen lähtöön sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Pääkaupunkina Helsinki tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden kansainvälistymiselle, sillä yliopisto vetää runsaasti vaihto-opiskelijoita ja ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita Helsinkiin.

Huono puoli Helsingissä on se, ettei pääkaupungin hintataso ole opiskelijaystävällisimmästä päästä. Hintataso on halvempi käytännössä kaikissa muissa Suomen opiskelijakaupungeissa. Myöskään asunnon saaminen keskustan välittömästä läheisyydestä ei aina ole itsestäänselvyys, varsinkaan halutuimmilta asuinalueilta. Helsingissä toimii opiskelija-asuntosäätiö, joka tarjoaa edullisia opiskelija-asuntoja eri puolilta Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua. Läheltä tulevat opiskelijat tosin saattavat joutua jonottamaan asuntoja usean kuukauden ajan.

-Sonja

 

Turku

Itse hain oikeustieteelliseen aikana, jolloin ei ollut nykyisen kaltaista yhteisvalintajärjestelmää. Tällöin piti valita ainoastaan yksi tiedekunta, johon hakee ja jokaisella tiedekunnalla oli omat pääsykoemateriaalit ja -kirjat. Itselle oli jo kauan aikaa ennen yhteisvalintaa selvää, että haluan hakea Turkuun, sillä olin koko elämäni asunut Helsingissä ja Espoossa ja halusin nähdä elämää pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Turku on oivallinen valinta opiskelijakaupungiksi sen opiskelijaystävällisyyden vuoksi. Ensinnäkin asuminen Turussa on helppoa ja edullista. Turussa sijaitsee ehkä Suomen parhaimmat opiskelija-asunnot, sillä Turun Ylioppilaskyläsäätiön asunnot ovat samalla sekä laadukkaita että edullisia. Turun vuokrataso on yleisestikin edullinen, mutta TYSin asunnot ovat tätäkin edullisempia. Vuokraan sisältyy vesi, sähkö ja nopea netti (kuulemma netti on tarpeeksi nopea myös pelaamiseen). Lisäksi TYS on viimeisten vuosien aikana remontoinut, jos ei kaikkia, niin ainakin lähes kaikki vanhemmat opiskelija-asunnot. Lisäksi TYS on rakentanut ahkerasti uusia, moderneja opiskelija-asuntoja ja näissäkään vuokrien hinnat eivät päätä huimaa. TYSin asunnot sijaitsevat pääosin kampuksen lähellä, joten matkat yliopistolle taittuu helposti jalan tai pyörällä. Jos haluaa asua Turun keskustassa, sielläkään ei yksiöstä tai kaksiosta joudu suuria summia maksamaan.

Turku on kaupunkina ehdottomasti yksi Suomen kauneimmista. Turusta löytyy kattavasti palveluita, aktiviteetteja ja yöelämää. Turussa on useita isoja kauppakeskuksia, joista löytyy kaikki vaatekaupoista ravintoloihin. Turusta löytyy myös lukuisia baareja ja yökerhoja. Turun yksi kohokohdista on jokilaivat, jotka ovat erityisen suosittuja kesällä. Jokiranta on nähtävyys jo itsessään ja kaunis niin kesällä kuin talvella. Turussa on hyvät ulkoilumahdollisuudet. Kuntopolkuja löytyy niin keskustasta, ylioppilaskylästä kuin niiden ulkopuoleltakin. Ruissalon kansallispuistossa on mahdollisuudet esimerkiksi lenkkeilyyn, uimiseen, telttailuun, avantouintiin ja saunomiseen. Siellä järjestetään joka kesä myös Ruisrock. Patikoinnista kiinnostuneille läheltä Turkua löytyy myös Kurjenrahkan kansallispuisto. Kesäisin Turun saaristossa on avoinna rengastie, joka tarjoaa upeita nähtävyyksiä ja kokemuksia ja, jonka voi mennä ympäri pyörällä. Muita aktiviteetteja löytyy elokuvateatterista, seikkailupuistosta ja kylpylästä minigolfiin asti.

Turku on sopivan pieni kaupunki ja kaikki tarpeellinen onkin kävelymatkan etäisyydellä. Pyöräily on erityisen suosittua ja se lyhentää matka-aikaa. Turussa on myös toimiva joukkoliikenne, joka mahdollistaa esimerkiksi kulun läheisiin Skanssin ja Myllyn ostoskeskuksiin. Opiskelijan kannalta merkityksellistä on myös se, että Turussa on lukuisia ruokapaikkoja auki myös öisin. Ehkä paras yksittäinen asia Turussa onkin, että voi opiskelijajuhlien jälkeen kävellä Torihesen tai 24h Subwayn kautta kotiin ilman, että täytyy huolehtia yöbussiin ehtimisestä tai taksin saamisesta. Näin takaisin Helsinkiin muuttaneena ei ole päivää, jolloin en edes vähän ikävöisi takaisin Turkuun!

-Linnea

Posted in Opiskelijablogi and tagged , , , , .