Opiskelijablogi: Työskentely opintojen ohella

Share

Toimistollamme työskentelevät lakimiesharjoittelijat Linnea  ja Sonja pohtivat seuraavaksi oikeustieteen opiskelijoiden työmahdollisuuksia opintojen ohella. Linnea on työskennellyt toimistollamme vuodesta 2016 lähtien ja hän opiskelee Turun yliopistossa. Helsingin yliopistossa oikeustiedettä opiskeleva Sonja on puolestaan ollut meillä töissä vuodesta 2017 lähtien.

 

Oikeudellisella alalla suurin osa työpaikoista sijaitsee Helsingissä. Turusta kuitenkin löytyy lukuisia viranomaisia, pankkeja ja vakuutuslaitoksia, jotka työllistävät oikkareita. Lisäksi iso osa turkulaisista oikkareista työllistyy myös Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla sijaitseville työnantajille. Turusta on hyvät yhteydet Helsinkiin, sillä Helsingin suuntaan lähtee joka tunti useita busseja. Lisäksi junalla pääsee helposti ja nopeasti Helsinkiin. Lisäksi Tampereella, jossa ei ole oikeustieteellistä tiedekuntaa, sijaitsee lukuisia opiskelijoita työllistäviä työnantajia.

Useat työpaikat tarjoavat määräaikaisia työsuhteita, jolloin saattaa olla helpompi etsiä väliaikainen asunto Helsingistä. Tämä ei kuitenkaan suurimmalle osalle ole ongelma, sillä huhujen mukaan oman asunnon Turussa saa melko helposti jälleenvuokrattua työsuhteen ajalle.

Kun vielä asuin Turussa, matkustin 2-3 päivänä viikossa Espooseen junalla. Työmatkat olivat helppoja, sillä juna-asema sijaitsi 10 minuutin kävelymatkan päässä ja juna pysähtyy Leppävaaran asemalla. Junamatka kesti 1,5 tuntia, jonka aikana sai helposti tehtyä kouluhommia tai luettua tentteihin. Useat turkulaiset matkustavat päivittäin junalla Helsinkiin töihin, joten tunnelma aamujunassa on yleensä rauhallinen. Paluumatkalla saattoi olla niin uupunut töissä, että mieluummin rentoutui elokuvien ja sarjojen parissa kuin kouluhommia tehden.

Siten vaikka Turussa on vähemmän oman alan työpaikkoja, ei se ole ongelma, kun Helsinki ja Tampere sijaitsevat suhteellisen lähellä.

-Linnea

 

Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoille on tarjolla melko paljon oman alan työharjoittelupaikkoja jo opiskeluaikana. Harjoittelun suorittamiseen ei välttämättä vaadita, että opiskelija olisi edennyt opinnoissaan pitkälle, sillä osa harjoittelupaikoista on tarkoitettu ensimmäisen tai toisen vuosikurssin opiskelijoille.

Opiskelijoille suunnatut työjaksot eivät suinkaan rajoitu vain kesäloma-aikaan, vaan töitä on tarjolla pitkin vuotta. Useat opiskelijat tekevätkin oman alan töitä opintojen ohella. Opintojen ja osa-aikaisen työn yhteensovittaminen on melko helppoa, sillä läsnäoloa vaativia opintoja on tyypillisesti yhdestä kolmeen päivään viikossa.

Suuri osa oikeustieteellisen alan työpaikoista sijaitsee Helsingissä, mikä omalta osaltaan helpottaa opintojen ja työn yhteensovittamista. Harjoittelupaikkoja tarjoavat esimerkiksi asianajotoimistot, tuomioituimet, ministeriöt, valtion virastot, järjestöt ja yritysten lakiosastot.

Osa-aikaisten harjoittelupaikkojen lisäksi opintojensa loppuvaiheessa oleville opiskelijoille on myös tarjolla harjoittelupaikkoja, joissa työ on kokoaikaista. Tyypillisesti tällaisten harjoittelujaksojen pituus vaihtelee neljän ja kahdeksan kuukauden välillä. Tällaisia opintojensa loppuvaiheessa oleville opiskelijoille suunnattuja harjoittelujaksoja tarjoavat muun muassa asianajotoimistot, ja harjoittelijat työskentelevät tyypillisesti vastaavanlaisten tehtävien parissa kuin vastavalmistuneet juristit.

Opintojen ohella suoritettava harjoittelu on usein erittäin hyödyllinen kokemus, sillä käytännön työn parissa voi oppia sellaisia taitoja, joita ei yliopisto-opintojen parissa pääse kehittämään.

-Sonja

Posted in Opiskelijablogi.