Opiskelijablogi: Opiskelijaelämä luentosalien ulkopuolella

Share

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin uudet opiskelijat aloittavat opintonsa yliopistossa. Lukuvuosi starttaa joka vuosi fuksiviikolla, jolloin viikon päivät täyttyvät orientaatio-ohjelmasta sekä ainejärjestöjen järjestämistä tapahtumista. Näin fuksiviikon innoittamana opiskelijaharjoittelijamme kertovat mitä muuta kuin hyvää ja laadukasta opetusta elämä oikiksessa voi tarjota.

Opiskelijaelämä Helsingin yliopistossa

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden oma ainejärjestö Pykälä ja ruotsinkielinen sisarainejärjestö Codex järjestävät opiskelijoille lukuisia erilaisia opiskelija-aktiviteetteja, kuten bileitä, sitsejä, urheilutapahtumia, seminaareja, kulttuuritapahtumia ja hyväntekeväisyystempauksia. Tapahtumien kirjo on niin laaja, että jokaiselle löytyy varmasti mieleistä tekemistä!

Tapahtumia järjestävät muun muassa valiokunnat, jotka valitaan vaaleilla vuoden mittaisiksi toimikausiksi kerrallaan. Tapahtumien järjestämisestä ja muusta ainejärjestötoiminnasta innostuneet henkilöt voivat asettua vaaleissa ehdolle valiokuntavirkoihin. Lisäksi Pykälässä toimii useita eri toimikuntia, jotka kootaan tyypillisesti yksittäisiä tapahtumia varten. Hyvänä esimerkkinä toimii vuosijuhlatoimikunta, joka vastaa kaikista vuosijuhlien järjestämiseen liittyvistä asioista.

Pykälällä on myös paljon omia kerhoja ja urheilujoukkueita, mm. laskettelukerho, cocktailclubi, viinikerho, jalkapallo-, koripallo- ja sählyjoukkueet, juomapelikerho ja golfkerho, jotka järjestävät aktiivisesti teemansa mukaista toimintaa. Kerhot järjestävät myös matkoja ulkomaille. Esimerkiksi laskettelukerho Rinnerikolliset järjestää vuosittain alppi- ja surffimatkoja.

Kaiken edellä mainitun lisäksi yliopistolta löytyy myös paljon poikkitieteellistä toimintaa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunta järjestää yhteisiä tapahtumia kaikille yliopiston opiskelijoille. Tämän lisäksi osakunnat järjestävät jäsenilleen erilaisia opiskelija-aktiviteetteja.

-Sonja

Opiskelijaelämä Turun yliopistossa

Allekirjoittaneen omasta fuksiviikosta on tänä päivänä kulunut jo viisi vuotta. Itse olen aina ollut aktiivinen erilaisissa tapahtumissa kävijä ja henkilökohtaisen kokemuksen mukaan oikiselämä paranee vanhetessaan. Tapahtumiin osallistuessa tapaa kavereita sekä tutustuu helposti uusiin tuttavuuksiin.

Turussa oikeustieteen opiskelijoiden ainejärjestönä toimii Lex Ry. Lex järjestää tapahtumia laidasta laitaan ja sieltä löytyy varmasti tapahtumia jokaiselle. Perinteisten opiskelijabileiden lisäksi Lex tarjoaa esimerkiksi kulttuuritapahtumia, viihdettä, urheilua, tukea ja täydennystä opintoihin sekä vierailuja mahdollisille tulevaisuuden työnantajille.

Kulttuuritapahtumista on hyvä mainita esimerkiksi vuosittainen excursio Saramäen vankilaan ja tänä vuonna uutena tuttavuutena oleva kauhukierros Turun linnassa. Lisäksi kulttuuria tarjoavat teatteriexcut, standup-excut kampaamoexcut, kakkubuffetexcut ja muut samantyyliset excut. Kulttuurivastaava järjestää myös erilaisia kuohuviini-, viini- ja olutmaisteluita. Lisäksi joka vuosi järjestetään Iso-Excu, missä lexiläiset matkaavat tiettyyn kohteeseen ulkomailla ja tutustuvat hauskanpidon ja nähtävyyksien ohella paikallisiin oman alan työnantajiin.

Lexissä säännöllistä liikuntaa tarjoavat erilaiset liikuntakerhot kuten sählyä Lexin puuhelmet, futsalia Bootlex, jääkiekkoa Lex Hockey ja laskettelua jopa ulkomaille asti Skimbalex. Lisäksi Lexin liikuntavastaava järjestää kuukausittaisia lajikokeiluja. Ohjelmassa on ollut tämän vuoden aikana crossfitia, twerkkausta, sirkusta ja ampumista. Lisäksi Lex järjestää erilaisia urheilukilpailuja erimerkiksi sulkapallon tai curlingin äärellä. Lexillä on liikuntavuoro viikossa, jolloin jokainen halukas voi tulla mukaan kokeilemaan ohjelmassa olevaa lajia.

Opintotiimi järjestää puolestaan erilaisia Klubi-iltoja, joissa on tarjolla ruokaa ja esitys ja keskustelua tiettyyn oikeudelliseen aihepiiriin liittyen. Lexin kautta on mahdollista osallistua erilaisiin täydennyskoulutuksiin tai saada vapaapaikka seminaareihin, jotka normaalisti olisivat maksullisia. Opintovastaava myös ylläpitää suhdetta hallintoon ja ajaa oikeustieteellisen opiskelijoiden etua siellä.

Tapahtumatoimikunta järjestää erilaisia juhlia ja tapahtumia sekä Lexin sisällä että yhteistyössä muiden ainejärjestöjen kanssa. Erityisen paljon yhteistyötä Lex tekee kauppatieteilijöiden, lääketieteilijöiden sekä politiikan tutkijoiden ja valtiotieteilijöiden kanssa. Tapahtumia on tarjolla lähes viikoittain. Vuoden ehkä kaikista tärkein tapahtuma on vuosijuhlat ja sitä seuraava silliaamiainen. Vuosijuhlilla jokainen saa pukeutua parhaimpiinsa ja nauttia hyvästä ruuasta ja seurasta kanssaopiskelijoiden kanssa. Toinen huikea tapahtuma on Lexin pikkujoulut, joissa on päässyt nauttimaan hyvien suomalaisten artistien musiikista. Viime aikoina Lexin pikkujouluja on tähdittänyt mm. Antti Tuisku, Chisu, Haloo Helsinki, Anssi Kela ja Teflon Brothers.

Lexissä on mahdollisuus myös harjoittaa omia journalistin taitoja. Meiltä löytyy asiapitoinen LexPress, joka sisältää asiapitoisia artikkeleja lexin tapahtumista, ajankohtaisista oikeudellisista asioista ja tulevaisuuden työmahdollisuuksista sekä kaikesta muusta mikä lexiläistä saattaisi kiinnostaa. Lisäksi toimitamme toista huumoripitoisempaa lehteä Cal§aria, joka koostuu vapaamuotoisemmista artikkeleista.

Jos on vähääkään kiinnostunut teatterista, Lexiltä löytyy tähän tarkoitukseen oma Spex. Vuosittain Spex-ryhmä valmistelee oman speksinsä eli näytelmän, jossa on varaa improvisaatiolle. Spexiin kaivataan vuosittain näyttelemisestä, laulamisesta, tanssimisestä, puvustuksesta ja maskeerauksesta ja muusta teatteriin liittyvästä kiinnostuneita jäseniä. Spex järjestää myös erilaisia tapahtumia ja bileitä kaikille lexiläisille.

Jokaisella lexiläisellä on mahdollisuus osallistua kaikenlaisten aktiviteettien järjestämiseen. Kaikista sitovimmat pestit ovat hallituksen jäsenyys, toimihenkilöys ja tapahtumahallituksessa istuminen. Itse toimikuntiin ilmoittautuminen ei kuitenkaan sido ollenkaan, sillä siellä toimimisessa voit hyvin itse päättää minkä aktiviteettien järjestämiseen haluat osallistua.

-Linnea

Posted in Opiskelijablogi.